Groen dak

Groen dak

oktober 23, 2019 0 Door Huisemma.nl

We merken het allemaal om ons heen. Er wordt steeds meer gebouwd en er verdwijnt steeds meer groen. Zelfs in de zelf aangelegde tuinen van mensen verdwijnt zo langzamerhand steeds met het keurige gazonnetje om plaats te maken voor de onderhoudsvriendelijke tuintegels. En dat is jammer. Ja natuurlijk willen we geen van allen iedere week met de grasmaaier aan de gang om ons gazon keurig bij te houden. Om bij thuiskomst van vakantie te merken dat we weer van voren af aan kunnen beginnen….

Maar met het veranderende klimaat en de hevige regenval en droogte die dit met zich meebrengt, blijkt dat al die tegels niet zo handig zijn. Ons land mist groen! En wij kunnen daar iets aan doen.

Regenton terug van weggeweest


Er zijn inmiddels al veel burgers die initiatieven starten om de platte daken van hun schuurtjes te beplanten met sedum. Een sterk en duurzaam plantje dat het groen terug in het straatbeeld moet brengen. En zoals hier boven reeds vermeld, niet alleen voor het mooie plaatje. Het is zeker van belang voor de afvoer en opslag van regenwater. Door een speciale manier van aanleg, rekening houdend met tijden van droogte, kan het overschot aan regenwater opgevangen worden in speciale opvang bakken. Vroeger hadden we de bekende regenton, tegenwoordig is deze vervangen door een moderne variant. En vaak is hier nog moderne technologie in verwerkt. Om te voorkomen dat de ton overvol raakt, is het mogelijk deze als het ware te bedienen. Via een digitale app is het voor de gebruiker mogelijk om te ton gereguleerd water af te laten vloeien. Dit kan apart worden opgevangen om zo tot eigen gebruik voor de andere planten in de tuin te worden ingezet. Zo is er veel meer controle over het te veel aan water dat in regenachtige tijd wordt opgevangen en in droogte kan worden ingezet.