Gesubsidieerde rechtsbijstand

januari 24, 2020 0 Door Huisemma.nl



De gesubsidieerde rechtsbijstand wordt geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand en is afhankelijk van jouw (of bij fiscaal partnerschap) jullie inkomen. Daarnaast wordt er nog rekening gehouden met het vermogen dat je in box 3 van de Belastingdienst hebt. In BOX 3 vallen onder meer tegoeden uit sparen, beleggen, inkomsten uit huur en een 2de woning, U heeft geen recht op gesubsidieerde rechtshulp als uw vermogen van twee jaar geleden meer was dan het heffingsvrije vermogen. Mocht jouw inkomen dus binnen de grenzen van de gratis rechtshulp vallen, maar is je vermogen in box 3 te hoog? Dan vervalt het recht op gefinancierde rechtsbijstand vanuit de overheid.

De gesubsidieerde rechtsbijstand werkt gestaffeld. Hoe meer inkomen je hebt, hoe hoger de eigen bijdrage zal zijn. Omdat je inkomen van het lopend jaar niet bekend is wordt er naar het peiljaar gekeken. Je kunt overigens niet voor iedere geschil aanspraak op kosteloze rechtsbijstand vanuit de stichting rechtsbijstand doen. Je zaak wordt eerst inhoudelijk beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand.

Inhoudelijke beoordeling van uw zaak

De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt of er voldoende inhoudelijke redenen zijn voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het moet gaan om een probleem dat je zelf niet kunt oplossen.

  • De raad oordeelt dat rechtsbijstand of mediation noodzakelijk is.
    • Het moet gaan om een zaak van jezelf of je minderjarige kind.
  • Het moet gaan om een belang of zaak waar een Nederlandse rechter over moet beslissen (het Nederlands recht moet van toepassing zijn). Als je in het buitenland bent betrokken bij een rechtszaak, moet je gebruik maken van de voorzieningen daar.
    • Problemen die te maken hebben met je bedrijf komen niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
    • De zaak mag niet gaan over een te klein financieel belang.
    • Om voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking te komen, moet er een financieel belang zijn van minimaal 180 euro of negentig euro bij een subsidie voor een klein advies: de lichte adviestoevoeging.

Mediation

Als je liever niet naar de rechter wil, dan kun je misschien een mediator inschakelen. Echter, beide partijen moeten het eens zijn om van mediation gebruik te maken. Een mediator zorgt er doorgaans voor de het conflict onderling kan worden opgelost. Het inhuren is vaak niet goedkoop, maar over het algemeen wel goedkoper dan een rechtzaak. Daarnaast kunnen mensen met een laag inkomen ook subsidie voor een mediator krijgen.