De rijwerken op een bouwplaats

februari 12, 2020 0 Door Huisemma.nl

Iedereen eens lang een bouwplaats gereden en waarschijnlijk vielen de grote machines, ook wel de rijwerk, meteen al op. Deze machines worden gebruikt om het zware, grove werk te doen wat men niet, of niet makkelijk, met de hand kan doen. Zonder deze machines is het onmogelijk op bepaalde objecten te tillen, verplaatsen of te slopen. Er zijn een aantal verschillende rijwerken op een bouwplaats en in dit artikel beschrijf ik ze kort.

De kraan

Laten we beginnen met de grootste: de hijskraan, ook wel de kraan genoemd. Deze kennen we allemaal wel en wordt gebruikt om zware en grote objecten te verplaatsen, om hoog te krijgen of juist te laten zakken. Het is een soort toren die gemaakt is van ijzer en er hangen veel stevige kabels aan. Doordat een hijskraan zo groot is en stevig op de grond moet blijven staan heeft dit rijwerk ook geen wielen. Het is dus ook lastig om zo’n hijskraan te verplaatsen en daarom moet je hem op het begin van de bouw al op een tactische plek plaatsen.

De bulldozer

De tractor van de bouwplaatsen is de bulldozer. Het is een krachtige grondschuiver met een groot blad aan de voorkant waarmee hij zware hoeveelheden zand kan schuiven. Doordat de bulldozer rupsplaten heeft kan het rijwerk makkelijk om de bouwplaats rijden en grip houden op onverharde wegen.

De graafmachine

Ten slotte hebben we ook nog de graver. De graafmachine wordt vooral gebruikt om diepe kuilen te graven. Het bespaart veel tijd, want door een graafmachine te gebruiken hoeft niemand met een schep aan het werk te gaan. Naast dit kunnen graafmachines ook zware dingen verplaatsen, wat ook handig kan zijn op de bouw. Vaak kunnen graafmachines zichzelf aan de hand van poten aan de zijkant ook vastzetten aan de grond. Zo blijven ze steviger staan. Graafmachines zijn er in allerlei maten en gewichten, waarbij de grootste wel tot 90 meter hoog kunnen zijn.